Thursday, November 18, 2010

kenapa?

sebenarnya dalam benak fikiran ni selalu tertanya-tanya.kalau student yang study dalam negara(malaysia) everytime cuti sem je mesti nak balik rumah.fine boleh la balik rumah sbb rindu kat family,adik-adik,jiran-jiran,kawan-kawan.tapi kalau cuti yang lama cam haram berminggu-minggu dan berbulan-bulan lamanya.takkan la korang tak bosan kut duduk rumah.tak perlu tipu la.

tapi berbeza dengan student yang belajar kat luar negara time cuti tuh mesti pergi bersiar-siar dan berjalan-jalan dulu pastu baru balik rumah.kenapa.kenapa dan kenapa?kenapa student malaysia tak cmni?
aku pon takde jawapan,maybe mindset kut.takpe la balik rumah dulu sbb nak jumpa family.itu sudaa baguss sebab bagi aku family must come first after all.tapi kenapa time cuti je semua dok terperuk kat rumah.

kalau kuar jalan-jalan pon,alih alih mesti jumpa member lepak-lepak kat semua shopping complex,tgk movie bagai.cam everytime keluar benda sama jugak yang korg buat.tak rasa bosan ke?cm everytime mid valley.mid valley tak pon ts?perhh.bosan siot!

seriously,deep down in my heart sgt sgt jeles dengan kawan2 yang study kat oversea sbb bila cuti je grab the chances pergi jelajah tempat-tempat yang menarik dan best kat sana.kenapa student malaysia tak wat cmtu?kenapa mesti balik rumah then buat benda yang sama then buat benda-benda yang tak bagi apa-apa manfaat pon.bagi aku laaa.sorry to say lah kan?*no offense okey*ini pendapat saya.

why not kita ubah persepsi kita.bila cuti kita plan something yang fun,exciting yet gives you a lot of experiences and knowledge.banyak benda kat malaysia ni kau boleh explore.serious.dah cukup kenal ke negara malaysia ni?*tepuk dada tanya lah diri sendiri*bukan nak suruh berpatriotik gila.tapi kita should explore apa yang ada sebaiknya.contohnya la kan,bila kita bercuti kat mana-mana,kita boleh tengok how people live,their cultures,habits and etc.and bukak mata luas-luas tengok alam ciptaan Allah Yang Maha Kaya yang kita sendiri secara tak langsung nya akan belajar untuk bersyukur dan nikmati ciptaan Allah.

setiap yang Allah ciptakan itu adalah untuk membuat manusia berfikir,berfikir dan berfikir.jelajah dan terokai segala isi dalam dunia ini.selain dari korg boleh meluaskan pandangan korg,korang boleh belajar banyak benda.benda yang korg tak pernah tau dari sekecil-kecil benda sampai lah sebesar-besar benda.explore,and makes the new things!belajar dari situ.itu yang perlu kita ambil sebenarnya.

kalau rasa diri kita dah cukup hebat,pergilah kat pelosok-pelosok kampung yang ada kat malaysia ni.tgk cmna org lain susah sedangkan kita sedang bersenang-lenang tanpa ada sedikit pon rasa kesyukuran tu.put yourself into their shoes then you will know how suffer and hard their life is.then baru kita belajar dan ambil iktibar dan bagi pengajaran yang amat mendalam dalam diri kita.that's what we call the lesson that you wouldn't get in the class.barulah kita akan belajar menghargai dan berusaha untuk memperbaiki diri kita.takde la nak dok buat benda yang merepek-repek yang takkan bagi kau apa-apa faedah pon.

YOUR THINKING,YOUR MINDSET controls everything babe!walau apa pun mindset dan thinking kita mesti lah bersandarkan Al-Quran dan Sunnah.jangan pakai redah kau je nak buat apa.pakai logik akal lagi laa.benda yang boleh dan tak boleh jangan nak pakai letak tepi je.belajar-belajar jugak.explore-explore jugak.fun fun jugak.tapi apa pun redha Allah tu yang kita nak.bear in it your mind okey :)

ada sebab kenapa aku post benda ni sebenarnya.first:jeles dengan membe yang belajar kat oversea pergi jalan-jalan sambil menimba ilmu dan pengalaman di sekitar negara.second:otak ini perlukan ketenangan dan rehat dengan menikmati alam ciptaan Allah yang memang pasti akan buat jiwa akan tenteram dan aman.bukan sebab apa.berlaku sedikit kesesakan lately ni.tak larat nak pendam-pendam rasa,tipulah kalau bila balik rumah tuh aku cakap aku takde terasa hati dengan org-org kat rumah ini,saya juga manusia okeh.and that's the reason why aku tak berapa nak suka belajar dekat dengan rumah.sebab people wouldn't appreciate the others when she or he is in front of you always unless when they are far away from you then you will realize it.sebab tu la,aku sangat sangat moody beberapa hari ni.sebab tu tak banyak ckp.sebab tu aku banyak diam.sorry to say la.aku diam sebab tak nak dilabel kurang ajar tak nak jadi tak hormat kat mereka.but then,still mereka terasa jugak ngan aku.dah tu sapa pulak yang nak jaga hati aku kalau bukan aku sendiri.oooppsss.terjadi luahan perasaan pulak kat sini.tapi that's the reality.that's why i need a time to make everything smooth back.sorry ya if saya agak kurang ajar lately ni.i know ada yang terasa.tak sengaja okeh :)

i really need a vacation now!to release all this mess out.and do the beneficial things.huhu

one more thing that you should know about me,bila saya marah dan geram dengan orang.walau sekuat mana saya istighfar,still tak boleh jugak and i end it up with mengemas segala benda yang messy gila kat rumah ni.saya tak boleh tgk benda serabut-serabut sepah-sepah ni sebab nanti otak saya pon jadi serabut.makanya saya akan mengemas rumah dengan hebatnya tanpa bercakap apa-apa.

mode:gilaaaaaa nak vacation!!!can somebody take me away for that pleaseee?
pergi pantai yang cantik je pon takpe. ^____^

5 comments:

izzatimar'e said...

salam.....
tieya.... ak pon nak p vacation gak!!!! tp xdok duet... huhu..... cti sem neh plak ak nak wat lsen moto insya Allah..... hhhmmm cuti sem ag satu ak da p praktikal...
pe kate kte plan g sabah... soh maza ajk kte round2??? hehe

ayuni.ikhsan said...

haha, aku sokong gn ko.

student m'sia mmg suke terperuk dlm uma.

i need vacation too!! haha

perak jum!

Attiya Tajuddin said...

ijat mar'e:cantek gilaa kau punye cdgn.sabah tuu.seyes sabah lawaa gilaaa.aku nak pegi lagikk!ok,disebabkan kau yg cdgkan sila usha tiket flight ye.kalu nak lagi best kau belanja lah.muahahah! :P

ili:kan?kan?i told ya.pelik2 je,aku yg baru bape hari dok uma ni dah bosan amat kut!
jom jom vacation!

perak pon perak laaa :)

nYomeL said...

jom lepak umah kakak~!!! pastu kite jln2 kat kl.. adik dh balik..??

Attiya Tajuddin said...

haha.adik balik ahad neh.
die kata adik da nak balik da.
kakak ni lambat sgtt!haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...