Tuesday, August 17, 2010

Ramadhan Bulan Barakah

salam alaik,
hari ni maka genaplah seminggu umat Islam berpuasa di bulan Ramadhan yang penuh barakah ini
Insya Allah :)

Firman Allah Ta’ala :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Maksudnya : “ Wahai orang-orang yang beriman telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa ”. (Surah Al-Baqarah Ayat 183)

firman ALLAH (yang ertinya) :
“Sesungguhnya kaum muslimin dan muslimat, kaum mukminin dan mukminat, kaum pria yang patuh dan kaum wanita yang patuh, dan kaum pria serta wanita yang benar (imannya) dan kaum pria serta kaum wanita yang sabar (ketaatannya), dan kaum pria serta wanita yang khusyu’, dan kaum pria serta wanita yang bersedekah, dan kaum pria serta wanita yan berpuasa, dan kaum pria dan wanita yang menjaga kehormatannya (syahwat birahinya), dan kaum pria serta wanita yang banyak mengingat Allah, Allah menyediakan bagi mereka ampunan dan pahala yang besar” [A-Ahzab : 35]

Hadis Rasulullah s.a.w: Ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w melalui sabdanya yang diriwayatkan oleh Ahmad, An- Nasa'i dan Al Baihaqi dari Abu Hurairah, yang bermaksud:

" Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardhukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu Syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan......."


Di dalam riwayat Muslim (yang artinya) :

Semua amalan bani Adam akan dilipatgandakan, kebaikan dibalas dengan sepuluh kali lipat yang semisal dengannya, sampai tujuh ratus kali lipat. Allah Ta’ala berfirman : “Kecuali puasa, karena puasa itu untuk-Ku dan Aku yang akan membalasnya, dia (bani Adam) meninggalkan syahwatnya dan makanannya karena AkuBagi orang yang puasa ada dua kegembiraan ; gembira ketika berbuka dan gembira ketika bertemu Rabbnya. Sungguh bau mulut orang yang puasa di sisi Allah adalah lebih wangi daripada bau misk

Keistimewaan Bulan Ramadhan

a) Bulan yang mulia,berkat dan setiap doa akan dimakbulkan

b) Allah merahmati orang yang mengimaninya

c) Al-Quran diturunkan dalam bulan ini

d) Iblis dipenjarakan

e) Terdapat malam yang mulia iaitu malam Lailatul qadar.

f) Solat tarawikh dan zakat fitrah dilaksanakan.

Allah telah menjanjikan begitu banyak kelebihan dan kebaikan bagi mereka yang menunaikan tanggungjawab sebagai hambaNya.Namun,masih ada lagi manusia yang tidak bersyukur dan insaf dengan segala nikmat kurnia Allah.

Berpuasa bukan sahaja menahan diri dari lapar dan dahaga,namun kita haruslah menjaga hati dan nafsu kita dari melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa.

Di hari yang baik,bulan yang baik dan penuh barakah ini,marilah sama-sama tingkatkan amalan dan menginsafi serta muhasabah diri agar menjadi hamba yang taat pada penciptaNya,memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik.

Di bulan yang mulia ini seharusnya kita melatih diri kita mengamalkan nilai-nilai murni dan mulia dan meninggalkan segala perkara-perkara yang melalaikan dan merugikan diri sendiri.

Dekati lah pusat-pusat keilmuan dan tingkatkan pengetahuan dalam bab agama.InsyaAllah segala amalan yang dilengkapi dengan ilmu didada,boleh dipertingkatkan dan diperhebat lagi pada masa akan datang.Jadikan Bulan Ramdhan ini sebagai platform untuk kita merubah diri kita untuk menjadi seorang khalifah,hamba yang cinta,patuh dan taat serta takut akan penciptaNya :)

Puasa dan Al-Qur’an Akan Memberi Syafa’at Kepada Ahlinya di hari Kiamat

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda (yang artinya) : “Puasa dan Al-Qur’an akan memberikan syafaat kepada hamba di hari Kiamat, puasa akan berkata : “Wahai Rabbku, aku akan menghalanginya dari makan dan syahwat, maka berilah dia syafa’at karenaku”. Al-Qur’an pun berkata : “Aku telah menghalanginya dari tidur di malam hari, maka berilah dia syafa’at karenaku” Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda : Maka keduanya akan memberi syafa’at” [3]

Tidakkah kalian mahu tergolong dari golongan-golongan yang dikasihi dan dicintai Allah.

Rebutlah peluang ini dan gunakan nya sebaik mungkin.Adakah mungkin Ramadhan akan datang akan kita perolehi lagi.?Hanya Allah yang mengetahuiNya.

Dalam menunaikan ibadah puasa ini,namun tidak lah anda harus memandang remeh terhadap perkara yang menjadi kewajipan kita iaitu SOLAT 5 WAKTU,dan BERBUAT BAIK KEPADA IBU BAPA.

dan akhir kata,

SELAMAT BERPUASA DAN MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB SEBAGAI HAMBANYA DENGAN SEBAIKNYA

InsyaAllah :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...